Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τον αυτισμό
Κάνοντας μία εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο σας παρουσιάζουμε μία μικρή λίστα με τις καλύτερες κατά τη γνώμη μας ιστοσελίδες σε θέματα αυτισμού.
Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι επειδή γνωρίζουμε ότι οι γονείς και κηδεμόνες, θα ψάξουν στο διαδίκτυο για την διαταραχή! Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το διαδίκτυο περιέχει πληθώρα πληροφοριών, αρκετές φορές αμφιβόλου ποιότητας, εγκυρότητας και αξιοπιστίας και οι οποίες δύσκολα φιλτράρονται από κάποιον μη ειδικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
Η διαχείριση της πληροφορίας και στην προκειμένη περίπτωση, της ιατρικής πληροφορίας μέσω από το διαδίκτυο, είναι προσωπικό ζήτημα του καθένα και αποτελεί θέμα άρθρου από μόνο του (όχι όμως της συγκεκριμένης ιστοσελίδας). Οι γονείς και κηδεμόνες, όπως είναι φυσικό, βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για αναζήτηση νέων πληροφοριών. Αυτές που θα τους κάνουν εντύπωση (θετική ή αρνητική) και αφορούν σε θεραπεία και παρέμβαση (ή και οτιδήποτε άλλο), πρέπει να συζητούνται με τον ειδικό ή τους ειδικούς που παρακολουθούν το άτομο με αυτισμό.
Τελευταία συμβουλή είναι ότι ειδικά στον αυτισμό δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο ή κάποια “βίβλος” που όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν. Υπάρχουν τεχνικές βασισμένες σε συγκεκριμένες θεωρίες και φιλοσοφίες. Μην ξεχνάτε, όσο ψάχνετε πληροφορίες, ότι κάθε άτομο είναι ξεχωριστό. Ότι δηλαδή, κάτι το οποίο λειτουργεί σε κάποιον, μπορεί να μην λειτουργήσει σε κάποιον άλλο.
The National Autistic Society
Ιστοσελίδα: autism.org.uk
Γλώσσα: Αγγλική
Περιγραφή: Η ιστοσελίδα ανήκει στον φιλανθρωπικό οργανισμό The National Autistic Society (NAS) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η λογική της είναι ίδια με αυτή της ιστοσελίδας του οργανισμού Autism Speaks. Παρέχονται οδηγίες και πληροφορίες για παρεμβάσεις, για νέες έρευνες και οδηγίες για γονείς και ειδικούς του χώρου. Και αυτή η σελίδα θεωρείται από εμάς ολοκληρωμένη και έγκυρη, καθώς οι πληροφορίες είναι πολύ προσεγμένες και δοσμένες με όσο γίνεται πιο απλή γλώσσα, για καλύτερη κατανόηση και από κάποιον μη ειδικό.
Autism Spectrum Disorders - About.com
Ιστοσελίδα: autism.about.com
Γλώσσα: Αγγλική
Περιγραφή: Η ιστοσελίδα ξεκίνησε από μία μητέρα παιδιού με αυτισμό στις Η.Π.Α. Από την αρχή έως και τώρα η ιστοσελίδα επικεντρώνεται στην πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα του αυτισμού. Αν και κατά τη γνώμη μας η πλοήγηση στην ιστοσελίδα δεν είναι και πολύ ευχάριστη κυρίως λόγω των αρκετών διαφημίσεων και της δομής της, οι πληροφορίες που παρέχονται είναι πολύ καλής ποιότητας και έγκυρες. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά και η γλώσσα που χρησιμοποιείται ξεφεύγει αρκετά από την αυστηρή ακαδημαϊκή όντας αμεσότερη και φιλικότερη.
Temple Grandin
Ιστοσελίδα: templegrandin.com
Γλώσσα: Αγγλική
Περιγραφή: Πρόκειται για την προσωπική ιστοσελίδα της ενήλικου με αυτισμό Dr. Temple Grandin, διάσημη στις Η.Π.Α. τόσο για την ακαδημαϊκή της καριέρα, όσο και για την συγγραφή βιβλίων σχετικά με τον αυτισμό. Παρέχονται πληροφορίες για την ίδια, τις επικείμενες εμφανίσεις και διαλέξεις της και τα βιβλία της. Το ενδιαφέρον σε αυτή την ιστοσελίδα σίγουρα δεν είναι το design της ή η πληροφόρηση για θέματα αυτισμού, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι αυτά που θα διαβάσετε είναι γραμμένα και επιμελημένα από ένα άτομο με αυτισμό. Αξίζει κατά τη γνώμη μας να δείτε την οπτική της.
Carly’s Voice
Ιστοσελίδα: carlysvoice.com
Γλώσσα: Αγγλική
Περιγραφή: Η Carly Fleischmann είναι πλέον από τα πιο αναγνωρίσιμα παγκοσμίως άτομα με αυτισμό και αυτή είναι η προσωπική της ιστοσελίδα. Το ιδιαίτερο και σε αυτήν την σελίδα, όσο και στην προηγούμενη της Dr. Temple Grandin είναι η αμεσότητά της. Την ιστοσελίδα την διαχειρίζεται η ίδια η Carly και την ανανεώνει συχνά.
Admiring Autism
Ιστοσελίδα: admiringautism.co.uk
Γλώσσα: Αγγλική
Περιγραφή: Η Βρετανίδα Sara Dunn, διαχειρίστρια της σελίδας, βρίσκεται και η ίδια στο φάσμα του αυτισμού. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στην σελίδα του website στο facebook, έχει σύνδρομο Asperger. Η σελίδα παρ’ όλα αυτά κινείται γύρω από τον γιο της Frank, με διάγνωση αυτισμού. Η Sara Dunn φωτογραφίζει τον αυτισμό με πολλή αγάπη και ευαισθησία. Αξίζει να επισκεφθείτε την σελίδα της έστω και μία φορά.